הנייר והקרטון מהווים כ- 25% ממשקל הפסולת וכ- 29% מנפחה בישראל. לכן, הוצאתם מהזרם ומיחזורם יוביל לצמצום משמעותי בכמות הפסולת להטמנה. צריכת הנייר בישראל עומדת על כמיליון טון בשנה (ייצור מקומי ויבוא). מתוכה, נאספים מדי שנה מעל 200,000 טון למיחזור (כ- 20% מהצריכה).

בערד פרושות 16 קרטוניות וכן 6 מיכלים לאיסוף נייר ברחבי העיר. בקרוב יוצבו כ-40 מיכלים נוספים לאיסוף נייר.

סוגי הנייר הנאספים ותוצרי המיחזור שלהם בארץ:

  • נייר משרדי לבן- משמש בעיקר לייצור ניירות היגייניים, נייר טואלט ומגבות נייר.
  • נייר עיתון- מאחר ואין בארץ ייצור של נייר עיתון אלא מייבאים נייר מסוג זה מחו"ל, משמש עיקר נייר העיתון הנאסף לייצור תבניות ביצים.
  • קרטון- הקרטון שנאסף משמש בעיקר בייצור אריזות קרטון חדשות.

בהקשר זה חשוב לציין שחלק מניירות העיתון מכילים עופרת וצבעים מתכתיים, ולכן השלכתם לפח והטמנתם בקרקע גורמת נזק של רעילות גבוהה שאינה קיימת בסוגי נייר אחרים.

אז כמה כסף שוויים אותם 29% פסולות נייר וקרטון פסולות?

בהערכה, מדובר על מיחזור ברוטו של 40 מליון שקל בשנה. אם היינו ממחזרים ולו שליש מכמות זו, היינו מרווחים 17 מליון שקל בשנה.

יעקב מילר, מנכ"ל ובעלים של חברה העוסקת במיחזור נייר: "אנו עוסקים במיחזור של קרטון ונייר לסוגיהם ודואגים למיחזור של פסולת נייר. כך, אנו מצמצמים למעשה את נפח ומשקל הפסולת המועברת לאתרי הטמנה. כיום, אנו ממחזרים גם סוגי נייר שבעבר התקשו למחזרם כמו ניירות סיליקון, ניירות מצופים וסופי גלילים. המיחזור מאוד מועיל מבחינה כלכלית לענף הדפוס. אם בעבר פסולת נייר הייתה נזרקת לפחים, הרי שכיום כמעט כל ענף הדפוס מקבל תמורה כספית יפה עבור פסולת הנייר שברשותו. אני מעריך שענף המיחזור נמצא כיום בתנופה גדולה קדימה, בעיקר לנוכח המעורבות ההולכת וגדלה של הרשויות שגם הן נרתמות לעניין, וכן המודעות המתגברת בקרב האוכלוסייה עצמה".

איפה אנחנו ואיפה אירופה

המצב בארצות האיחוד האירופי טוב בהרבה מאשר בישראל (לא שזה מפתיע מישהו...).

הנתונים הבאים מפרטים עד כמה המודעות למיחזור נייר באירופה היא גדולה מזו שבישראל (להזכירכם- בישראל ממחזרים 20% בלבד):

 

שנת 1990

שנת 2008

פינלנד

43%

80%

גרמניה

44%

80%

איטליה

27%

55%

בלגיה

30%

55%

ספרד

40%

48%