קומפוסטציה- מיחזור חומר אורגני

דמיינו לעצמכם שאתם נוסעים במדבר ופתאום בלב השממה אתם רואים עיר ירוקה, ירוקה באמת, עם עצים ושיחים ודשאים... זו לא סתם פנטזיה, זה באמת יכול לקרות!

מה אפשר לעשות משאריות גזם גינת הבית, עלים וחומרים אורגניים מהאשפה הביתית – קליפות, שאריות ירקות, וכד'?במקום לזרוק את כל החומרים הללו לפח האשפה נוכל ליצור לנו קומפוסט בייתי ונשיג שתי מטרות חשובות: נייצר חומר דשן עשיר שייטיב עם הגינה, וגם נהיה "ירוקים" ונקטין את כמויות הררי האשפה הלא מנוצלים.

האשפה הישראלית עשירה בשיירי מזון ובחומרים אורגניים. מרכיבים אילו ביחד עם הגזם, מהווים כמחצית מנפח האשפה הכולל. קומפוסט הוא מטייב קרקע אורגני המיוצר משיירי צמחים וחומרים אורגנים, שבדרך כלל מוצאים את דרכם אל פח האשפה כפסולת. חומרים אלה עוברים תהליך פירוק ביולוגי. בסוף התהליך מתקבל חומר דשן איכותי לגינה המכיל תרכובות אורגניות בשלבי פירוק שונים, מינרלים וכמות גדולה של מיקרואורגניזמים מועילים.

  • השימוש בקומפוסטר עשוי לחסוך כטון פסולת למשפחה לשנה.
  • 100 משפחות המשתמשות בקומפוסטר חוסכות לרשות המקומית את עלות הטיפול בכ- 100 טון פסולת לשנה. אם ניקח עלות של 200 ₪ לפינוי טון פסולת נקבל חיסכון שנתי של 20 אלף ₪ נטו.

איך עושים קומפוסט?

אם אפשר נשתמש בקומפוסטר – ניתן לרכוש מיכלים מיוחדים עם מכסה ופתח, אך ניתן להשתמש גם במיכלים מאולתרים מפלסטיק שיש צורך לחרר אותם על מנת לאוורר. בתחתית שמים גזם גס מהגינה גם הוא עדיף שיהיה קצוץ לחתיכות קטנות עד 10 ס"מ, עלים ודשא קצוץ – שכבה של כ- 20 ס"מ, מעל יש לשים שאריות אורגניות ביתיות ושוב גזם גינה וחוזר חלילה. על הערימה להיות לחה ולא רטובה מדי. במידה וצריך יש להוסיף מים מדי פעם. את הערימה אפשר לערבב אחת לכמה ימים ועל ידי כך ליצור אוורור שיעזור בתהליך הפירוק ויזרז אותו. בזמן תהליך הקומפוסטציה נוצר חום – מעל 70 מעלות וזה סימן טוב. לא רצוי להכניס שאריות בשר, עצמות, דגים, וכמובן חומרים לא אורגניים.

תהליך הקומפוסטציה נחלק לשלושה שלבים:

  1. השלב הראשון מתרחש במהלך 24-48 השעות הראשונות והוא מכונה השלב המזופילי. טמפרטורה הקומפוסט עולה ל-c°40-50 , אז מתפרקים הסוכרים ושאר החומרים המתפרקים בקלות בקומפוסט. בסוף שלב זה מכיל הקומפוסט מיקרואורגניזמים תרמופילים בלבד המותאמים לשרוד בתנאי חום קיצוניים.
  2. בשלב השני, הוא השלב התרמופילי, הטמפרטורה עולה ל- c°40-80 והוא יכול להמשך חודשים במהלכם ערימת הקומפוסט עוברת מספר הפיכות כדי שכל חלקי הקומפוסט יחשפו לטמפרטורה הגבוהה. בשלב זה מתרחש פירוק חומרים קשי פירוק כמו תאית והמיקרואורגניזמים התרמופיליים, הזרעים והנבגים בקומפוסט מושמדים.
  3. השלב השלישי הוא שלב ההבשלה – קצב הפירוק יורד והטמפרטורה גם היא יורדת בהדרגה. בשלב זה גם מתחילות להיווצר בקומפוסט אוכלוסיות מיקרואורגניזמים חדשות ובנוסף החומר האורגני שהתפרק עובר פילמור. לאחר תהליך הקומפוסטציה התוצר המתקבל הוא קומפוסט נקי מפתוגנים ומריחות רעים.

בעתיד, אם כל הפסולת האורגנית הפריקה תיהפך לקומפוסט, ניתן יהיה לייצר כחצי מליון טון. כמות זו מספיקה לדישון כ- 300,000 דונם. נראה כי החקלאות בישראל תקלוט את כל הכמות. בכל מקרה קיים ביקוש לקומפוסט גם בארצות השכנות.

למדריך הכנת קומפוסט ביתי לחצו כאן

לסרטון על הכנת קומפוסט ועקרונות הקומפוסט בעברית לחצו כאן